Burunun orta hattında bulunan nazal septumun çeşitli sebeplere bağlı olarak eğri olmasına septum deviasyonu olarak adlandırılır. Septum deviasyonunda, nazal septum isimli kemik ve kıkırdak yapı yamuk bir şekildedir ve kişinin burundan nefes almasını zorlaştırır. Bazı durumlarda deliklerin tamamen kapanmasına dahi neden olabilmektedir. Çoğu zaman travmalar nedeniyle oluşan septum deviasyonu, kimi zaman anne karnındaki süreçlerde, kimi zamansa genetik nedenlerle ortaya çıkabilir.
Septum deviasyonunun görüldüğü durumlarda, kemik ve kıkırdak dokularının düzenlendiği cerrahi operasyona ise septoplasti denmektedir. Septum deviasyonu ameliyatı olarak da bilinen septoplasti, burun içerisinde nefes almaya engel olan kemik dokularının alınmasıdır. Bunun yerine ise var olan kıkırdak dokular uygun şekilde düzenlenerek konumlandırılır.
Septoplasti Neden Yapılır?
Nazal septum deviasyonu, nefes almakta zorluk yaratan bir sorundur. Bunun yanı sıra başkaca bir dizi probleme de yol açabilmektedir. Özellikle uyku sırasında burundan nnefes alamamanız, uyku bozukluklarına neden olur. Bunun yanı sıra ağız solunumu sebebiyle boğaz enfeksiyonları ve ağız kurulukları ortaya çıkar.
Hormala ve ağız sağlığı sorunları da bu deviasyona bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik burun tıkanıklığı doğrudan bir hastalığa neden olmamakla birlikte, var olan hastalıkların daha kötü hale gelmesine zemin hazırlar. Bu sebeple septoplasti operasyonların yapılması gerekir.
Septoplasti Nasıl Yapılır?
Septoplasti operasyonu öncesinde doğru teşhis son derece önemlidir. Bu sebeple öncelikle hastanın genel sağlık durumuyla birlikte nazal septum yapısındaki sorunlar tespit edilir. Bu aşamada zaman zaman radyografik görüntüleme yöntemlerine ve burun içi kameralara başvurulabilir.
Sonrasında ise operasyonda hangi anestezi yönteminin uygulanacağına karar verilir. Hastaya bağlı olarak zaman zaman lokal anestezi uygulanırken, zaman zaman da genel anestezi tercih edilebilmektedir. Bu hasta ve doktorun ortak vereceği bir karardır. Anestezinin arından ise operasyon aşamasına geçilir.
Ameliyatta genellikle burun altından küçük bir kesi açılır ve iç dokulara ulaşılır. Fazla kemik dokusu bu açıklıktan çıkarılır. Eğer kıkırdak dokulardaki yapısal sorunlar burun içerisinde opere edilemiyorsa, bu dokular burun dışında şekillendirilir ve tekrar yerleştirilir. Kimi durumlarda septoplasti, burun estetiği operasyonuyla kombine bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Operasyonun ardından açılan kesi, dikiş yardımıyla kapatılır. Kimi zaman operasyondan 1 hafta kadar sonra dikişlerin alınması gerekirken kimi zaman kendi kendine eriyebilen dikişler kullanılır.
Operasyonun bitiminde burun deliklerinde kanama kontrolü amacıyla tamponlar yerleştirilebilmektedir. Bu tamponlar genellikle silikon esaslıdır. Silikon esaslı tamponlar hastanın rahat nefes alıp vermesine olanak tanır. Bu sebeple eski dönemlerde kullanılan tamponlara oranla daha konforlu seçeneklerdir. Septum deviasyonu ameliyatının ardından 2-3 gün içerisinde bu tamponlar çıkarılmaktadır.
Septoplasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Uygun şekilde yapılmayan septum deviasyonu ameliyatlarında burun ucunca ve burun sırt kısmında çökmeler yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra burun içerisinde kan birikmeleri ve burun kanamaları da meydana gelebilir.
Septoplasti Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Septoplasti uygulamalarından önce operasyon planının düzenlenmesinde gelişmiş teknolojiler kullanılmalıdır. Bu teknolojilerin yanı sıra deneyimli bir cerrah seçimiyle bu ameliyatı başarılı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Septoplasti Estetik Midir?
Septoplasti, burun tıkanıklığını gidermek için gerçekleştirilen operasyonlardır. Bu sebeple burun şeklini ve biçimini değiştirme söz konusu değildir. Ancak durumuna göre septoplasti ameliyatı burun estetiği ile birlikte tek seferde yapılabilmektedir.