İlk yaptırdığınız burun estetiği yani rinoplasti ameliyatında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sonuçları gidermek için ikinci bir uygulama, yani revizyon rinoplasti yapılabilir.
Ne yazık ki burun estetiği ameliyatı her hastada olumlu olarak sonuçlanmamaktadır. Burun ucu daralmış, asimetrik, düşme, sarkıklık veya kısalmış görünümler ortaya çıkabilir. Burun yan duvarlarında çökme ve nefes alma güçlükleri ortaya çıkabilir. Bunun gibi birçok sorun ilk burun ameliyat sonrasında görülebilir. İlk yapılan rinoplasti sonrasında hastaların yaklaşık olarak yüzde 7 ila 15’inde revizyon gerekmektedir. Bunların bir kısmı minör, bir kısmı ise majör revizyonlar gerektirebilir.
Minör revizyonda, küçük rötuşlar yapılır. Hasta genel olarak ilk ameliyattan mutlu olsa da küçük bazı düzeltmeler isteyebilir. Belirgin bir bozuklukta ise majör revizyon gerekir. Bu durum genellikle başarısız olan rinoplasti ameliyatları sonrasında gerekir.
Rinoplasti ameliyatının başarısızlığında birçok neden vardır. En yaygın neden ise ameliyat sırasında yaşanan hatalardır. Bu sebeple doktorunuzu çok iyi seçmeniz gerekir.
Burun Estetiği Ameliyatı Neden Başarısız Olur?
Burun estetiği ameliyatında başarısızlığın en yaygın nedenleri, deneyimsiz cerrahlar, gerçeküstü beklentiye giren hastalar, aşırı iddialı hedefler, kötü iyileşme ve skar dokusu nedeniyle fonksiyonel problemler ve operasyon sonrasında nazal travmadır.
Başarısızlık ihtimalini en aza indirgemek için ameliyat öncesinde iyi bir plan yapılmalıdır. Bunun için deneyimli bir cerrah seçimi çok önemlidir. Deneyimsiz cerrahlar, istemeden de olsa kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sebeple cerrah seçimi yaparken, deneyim ve tecrübeye önem vermeniz gerekir.
Bunun yanı sıra hastaların da ameliyatın asıl gerekçesini unutmaması, fonksiyon kaybına yol açabilecek taleplerde bulunmaması gerekir. Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise revizyon rinoplasti için önceki ameliyatın ardından yaklaşık bir yıl süreyle beklenmesi gerektiğidir.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Revizyon rinoplasti ameliyatı açık veya kapalı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bazı majör revizyonlarda açık burun ameliyatı tercih edilebilir. Buna karşın birçok rinoplasti ameliyatı kapalı olarak yapılmaktadır.
Revizyon cerrahisi, önceki ameliyatınıza örenle bazı farklılıklar içerir. Doku planları sıklıkla daralmış, kemik dokular asimetrik bir şekilde çıkarılmış ve iyileşme sırasında zayıf kıkırdaklar bükülmüş olabilir. Bu durum revizyon rinoplasti ameliyatında daha dikkatli ve özenli bir çalışmayı gerektirir. Yumuşak doku ve deri revizyon rinoplastide oldukça önemlidir. Genellikle ciltte bir skar dokuzu olabilir. İnce ve kalın derili hastaların iyileşme süreleri değişkenlik gösterecektir. Ameliyat süresi duruma göre 30 dakika ile 4 saat arasında olabilmektedir.
Minör revizyonlar 30 dakika gibi kısa sürede yapılabilirken, majör revizyonlar 3-4 saat sürebilir. Revizyon rinoplastide duruma göre kulaktan kıkırdak almak gerekebilir.
Ameliyat sonrası süreç ise tıpkı ilk ameliyatınızın ardından olduğu gibidir. Dikkat etmeniz gereken şeyler aynıdır. Buruna herhangi bir darbe almamalı, belirli bir süre su değdirmemelisiniz.
Revizyon Rinoplasti Kaç Saat Sürer?
Minör revizyonlarda rinoplasti ortalama olarak 30 ila 45 dakika arasında gerçekleştirilebilmektedir. Majör revizyonlarda ise ortalama 3-4 saat süren ameliyat kimi zaman 6 saate kadar çıkabilmektedir. Burada açık ya kapalı yaklaşım ile lokal ya da genel anestezi gerekliliği gibi durumlar etkili olmaktadır.
Revizyon Ameliyatı Tehlikeli Mi?
Eğer burun estetiği sonrasında sorun yaşıyorsanız vakit kaybetmeden revizyon rinoplasti için başvurmalısınız. Tıpkı birincil ameliyatta olduğu gibi revizyon rinoplastide de göz çevresinde şişme ve morarmalar görülebilir. Bunun dışında herhangi bir tehlikesi yoktur.