Kulakların kafadan dışarı doğru gereğinden daha dik şekilde uzanmaları ve karşıdan ya da arkadan belirgin bir şekilde görülmeleri kepçe kulak deformitesi olarak adlandırılmaktadır. Toplumda farklı tiplerde ve derecelerde olmak üzere yüzde 5 oranında görülmektedir. Kimi zaman tek kimi zaman iki kulakta da görülen bu durum psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.
Tedavisi cerrahi müdahale gerektiren kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi amacıyla yapılan ameliyatlara otoplasti adı verilmektedir.
Kepçe Kulak Görünümünün Sebepleri
Kepçe kulak deformitesinin oluşmasında iki temel problem vardır. Bunlardan birincisi kulak kepçesi içerisindeki antiheliks adı verilen kıvrımının tam oluşmamasıdır. Diğeri ise kulak kepçesi içerisindeki konkal kıkırdağın fazla gelişmesidir. Bu iki durum kepçe kulak görünümüne sebep olmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Kulak kepçesinin gelişimi yaklaşık olarak 10 yaşında tamamlanır. Kepçe kulak ameliyatını yaşamınızın herhangi bir döneminde yaptırabilirsiniz.
Bununla birlikte özellikle çocuklarda okul çağlarında, çevresel faktörlere bağlı olarak psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Bu sebeple otoplasti ameliyatları sıklıkla okul dönemindeki çocuklara uygulanmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Otoplasti ameliyatlarında küçük çocuklarda her zaman genel anestezi tercih edilmektedir. Büyük çocuklar ve erişkinlerde ise lokal anestezi ya da sakinleştirici ilaçlarla bu ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.
Otoplasti ameliyatlarında çok sayıda farklı yöntem ve teknik mevcuttur. Bunlardan bazılarında kıkırdaklara dikişler kullanılarak şekil vermeyi içerir. Bazılarında ise kıkırdaklar üzerinde şekil almayı kolaylaştıracak zayıflatmalar yapılır. Kimi tekniklerde ise kıkırdaklar kısmen çıkarılabilmektedir.
Özellikle kıkırdakların daha yumuşak olması nedeniyle erken yaşlarda kulak kepçesine, dikiş yardımıyla şekil vermek daha çok tercih edilir. Erişkinlerde ise diğer tekniklerin kullanılması gerekebilir. Eğer problem konkal kıkırdağın ileri derecede gelişmesinden kaynaklıyorsa, genellikle bir miktar kıkırdak çıkarılması gerekmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası
Kepçe kulak ameliyatının sonrasında ciddi ağrı şikâyetleri yaşanmamaktadır. Genellikle basit ağrı kesici ilaçlar ağrı şikâyetlerini gidermektedir.
Ameliyat sonrasında uygulanan bandaj, ilk hafta içerisinde birkaç kez değiştirilmekte sonrasında ise çıkarılmaktadır. Ameliyat sırasında alınması gereken dikişler kullanılırsa, bunlarda ilk hafta yapılan kontrolde alınmaktadır.
Hastaların iki hafta boyunca sürekli, bir ay boyunca ise yatarken kulaklarını uygun pozisyonda tutacak bandaj ve kafa bandı kullanması önerilir. Ameliyat sonrasında doku iyileşmesi genellikle iki ay içerisinde gerçekleşir. Buna karşın özellikle kulağa dikişlerle şekil verildiyse, altı ay boyunca çekiştirme şeklindeki travmalardan korunması gerekir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Riskli Midir?
Otoplasti ameliyatları düşük riskli ameliyat grupları arasındadır. Ameliyatın ardından kısa sürede en sık görülen problem, kan toplanması ve enfeksiyondur. Her iki sorun da uygun tedavilerle kolaylıkla çözülebilmektedir.
Orta ve uzun dönemde ise kulaklarda asimetri oluşabilmektedir. Nadir karşılaşılan bu problemi çözmek için genellikle yeniden cerrahi uygulanması gerekir.
Kulak Estetiği Zor Mu?
Kepçe kulak ameliyatı oldukça kolay bir cerrahi operasyondur. Buna karşın operasyon sonrasında hastalar için bazı zorlu zamanlar olabilir. Ameliyatın ardından hastanın tam olarak iyileşme yaşanana kadar dikkat etmesi gerekir. Ameliyat sonrasında kulakların üzerini örtecek olan ve kulakları ezmeyen bir bant takılır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kulak estetiği ameliyatı, yapılacak işlemlere göre farklılık gösterir. Bununla birlikte ortalama olarak 1 ila 2 saat arasında sürmektedir. Deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında hızlı ve etkili sonuçlar almak mümkündür.